Τοποθέτηση Δημ. Συμβούλου κ. Μ. Σφυρή & Απάντηση κ. Ε. Σαρτζετάκη

2015-11-05 18:29

ΑΠΑΝΤΗΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ κ. ΣΦΥΡΗ ΜΙΧΑΗΛ


Πέμπτη, 6 Αυγούστου 2015

Σε απάντηση επιστολής κατοίκων του Βαλτεσινικού, χωριό από το οποίο άλλωστε έλκω και εγώ την καταγωγή μου, θα ήθελα να δηλώσω τα κάτωθι:
1. Από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων μου ως Δημοτικού Συμβούλου και μέλους της οικονομικής επιτροπής με ανιδιοτέλεια- αφού δεν πρόκειται για έμμισθες θέσεις- προσπαθώ να ασχολούμαι με την επίλυση προβλημάτων-ζητημάτων που απασχολούν τους συνδημότες μου.

2. Αναλογιζόμενος τους δύσκολους-χαλεπούς οικονομικούς καιρούς αλλά και στα πλαίσια διερεύνησης της καταγγελίας πραγματοποίησα σειρά συναντήσεων με τον πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου Βαλτεσινίκου , τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο υπεύθυνο για τη Δημοτική Ενότητα Κλείτορος καθώς και με τον ίδιο το Δήμαρχο Γορτυνίας αποστέλλοντας επιστολές με θέσεις και προτάσεις μου επί του συγκεκριμένου θέματος (το σύνολο των εγγράφων μπορεί να τα βρει ο κάθε ενδιαφερόμενος στο τοπικό ΚΕΠ).

3. Αποτέλεσμα αυτών των πρωτοβουλιών είναι επιστολή-εισήγηση που θα σταλεί το επόμενο χρονικό διάστημα προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου η οποία και ουσιαστικά θα αιτείται τη διαγραφή μέρους των ποσών που αφορούν την κατανάλωση ύδρευσης και που υπερβαίνουν τα €100,00 (να αναζητηθεί από τον πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου το προσχέδιο του σχετικού κειμένου). Η επιστολή αυτή συντάχθηκε και φέρει τις υπογραφές του προέδρου του τοπικού συμβουλίου, τη δική μου καθώς και του Αντιδημάρχου κ. Πετρόπουλου Γεωργίου. Στις προσεχές συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου αναμένεται η συζήτησή του και η λήψη οριστικής απόφασης.

4. Για την πλήρη αποτύπωση της πραγματικότητας θα ήθελα παραθέσω ορισμένα στατιστικά στοιχεία αποτέλεσμα των επικοινωνιών με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου (οικονομική και τεχνική υπηρεσία). Ωστόσο αρνητική εντύπωση μου προκάλεσε το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι του πολιτιστικού συλλόγου με τους οποίους άλλωστε έχω εξαιρετικές σχέσεις- προς όφελος της προόδου και ανάπτυξης του αγαπημένου μας οικισμού- δε μερίμνησαν να επικοινωνήσουν μαζί μου έτσι ώστε να λάβουν την πλέον επίσημη ενημέρωση. Επιπρόσθετα αρκετά από τα άτομα που υπογράφουν την επιστολή διαμαρτυρίας φέρεται να μην είναι κάτοχοι παροχής ύδρευσης κάτι που εύλογα δημιουργεί ερωτήματα. Παρόλο αυτά:
Ο ακριβής αριθμός των παροχών ύδρευσης στο Βαλτεσινίκο ανέρχεται σε 430.
27 πάροχοι θα κληθούν να καταβάλλουν ποσά που κυμαίνονται από €200,00-€270,00
22 πάροχοι θα κληθούν να καταβάλλουν ποσά που κυμαίνονται από €150,00-€200,00
28 πάροχοι θα κληθούν να καταβάλλουν ποσά που κυμαίνονται από €100,00-€150,00
33 πάροχοι θα κληθούν να καταβάλλουν ποσά που κυμαίνονται από €50,00-€100,00
320 πάροχοι θα κληθούν να καταβάλλουν ποσά που κυμαίνονται από €25,00-€50,00
Σημειώσατε πως ως πρόσωπο-καταναλωτής έχω πλήρως εναρμονιστεί με τον κανονισμό ύδρευσης θεωρώντας πως δύναται να αποτελέσει καταλυτικός παράγοντας για την επίλυση του χρόνιου προβλήματος ύδρευσης που αντιμετωπίζει το Βαλτεσινίκο του θερινούς μήνες.

5. Ο κανονισμός ύδρευσης ψηφίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο της προηγούμενης περιόδου (2010-2014) με τη σχετική εισήγηση να την έχει επιμεληθεί ο Βαλτεσινιώτης και πρώην Αντιδήμαρχος κ. Παναγιωτακόπουλος Ιωάννης. Με έκπληξη διαπίστωσα πως συνυπογράφει τη ν επιστολή των κατοίκων –υιοθετώντας στο ακέραιο το περιεχόμενό της- μέμφοντας έμμεσα το πρόσωπό μου για το γεγονός ότι οι κάτοικοι δεν είχαν ενημερωθεί για τον κανονισμό κάτι μου όμως θα έπρεπε ο ίδιος να είχε φροντίσει να πράξει ένεκα της τότε θεσμικής του ιδιότητας.

6. Είμαι στη διάθεση του καθενός προκειμένου από κοινού να διορθώσουμε αρκετά τοπικά κακώς κείμενα είτε αυτά οφορούν τις καταναλώσεις ύδρευσης είτε άλλες παθογένειες και στρεβλώσεις με τις οποίες ερχόμαστε αντιμέτωποι.

Με εκτίμηση,

Σφυρής Μιχαήλ
Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Γορτυνίας

Απάντηση του κ. Ε. Σαρτζετάκη

Αγαπητέ κύριε Σφυρή,

Είναι τιμητικό εκ μέρους σας, αναλαμβάνοντας τυχόν ευθύνες που σας ανήκουν, να τοποθετήστε επί του θέματος. Κάτι όμως που θα έπρεπε να έχετε κάνει πολύ νωρίτερα, εφ όσον θεωρείτε ότι είστε ένας εξ αυτών που πρέπει να ενημερώνουν τους κατοίκους του Βαλτεσινίκου. Υποχρέωση όμως που σύμφωνα με τον νόμο «Καλλικράτης», ανήκει πρωτίστως στον Πρόεδρο και τα μέλη του τοπικού συμβουλίου.

Τυγχάνει να είμαι δημότης του Δήμου Γορτυνίας και ειδικότερα της Τοπικής Κοινότητας Βαλτεσινίκου και επίσης τυγχάνει να έχω προσυπογράψει και τις δύο επιστολές που έχουν απευθύνει κάτοικοι του Βαλτεσινίκου, την μία προς τον Δήμαρχο και την άλλη προς το τοπικό συμβούλιο. Και τις προσυπέγραψα διότι θεωρώ ότι δεν είναι μόνο δικαίωμα αλλά και υποχρέωση να τοποθετούνται αρμοδίως, όλοι οι δημότες αλλά και πολίτες που έχουν έννομο συμφέρον και όχι όσοι έχουν ρολόι ύδρευσης στο όνομα τους. Άλλωστε είναι αδύνατον σε κάθε οικογένεια να έχει το κάθε μέλος ρολόι, όπως πιστεύω να καταλαβαίνετε. Άρα το περίεργο είναι να προσπαθείτε να ενοχοποιήσετε το ενδιαφέρον μας.

Το θέμα της ύδρευσης μπορούμε να το διαχωρίσουμε σε τρεις άξονες. Ένας η ουσία της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, άλλος η στάση του τοπικού συμβουλίου και ο τρίτος τα λεγόμενα στην παρούσα επιστολή σας.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Κατά την άποψη μου είναι παράλογη, αυθαίρετη, ελέγχεται για την νομιμότητα της και φυσικά δεν αντιμετωπίζει κανένα από τα υπάρχοντα προβλήματα στις τοπικές κοινότητες του Δήμου Γορτυνίας.

ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Τόσο το παρόν τοπικό συμβούλιο όσο και το προηγούμενο, έχουν την ρητή υποχρέωση, απορρέουσα από τον νόμο «Καλλικράτης», όπως προηγουμένως ανέφερα, να ενημερώνουν την τοπική κοινότητα, για κάθε σημαντικό θέμα που αφορά το χωριό ή τον Δήμο γενικότερα. Αυτό, εξ όσων είμαι σε θέση να γνωρίζω, δεν έχει γίνει τώρα ή και παλαιότερα.

Πέραν αυτού το τοπικό συμβούλιο έχει παραλάβει επιστολή με την οποία Δημότες του Βαλτεσινίκου, όπως προανέφερα, παραθέτουν το πρόβλημα και ζητούν κατά την μηνιαία σύγκληση του τοπικού συμβουλίου, να συζητηθεί το θέμα παρουσία των κατοίκων. Αναμένουμε με ενδιαφέρον την σύγκληση!

ΕΠΙ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ ΣΑΣ

Κύριε Σφυρή θα μου επιτρέψετε να εστιαστώ σε συγκεκριμένα σημεία χάριν συντομίας. Οι τυχόν παραλήψεις των προηγούμενων δημοτικών συμβούλων, δεν απαλλάσσουν τους επόμενους από τις τυχόν ευθύνες τους. Επίσης η έλλειψη ευαισθησίας ή ενεργοποίησης του κόσμου για οποιοδήποτε λόγο στο παρελθόν, δεν νομιμοποιεί κανέναν να τους απαγορεύει να μιλούν, να τοποθετούνται ή να προβληματίζονται.

Η αναφερόμενη πρόταση σας για διαγραφή μέρους των οφειλών, δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα αλλά μία επιφανειακή και ανούσια προσέγγιση. Το ζητούμενο είναι η εύρεση της όσο το δυνατόν αντικειμενικότερης και δικαιότερης λύσης στον καθορισμό των τελών ύδρευσης. Αντί λοιπόν να ζητάτε την διαγραφή χρεών, θα έπρεπε να έχετε απαιτήσει από τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου να εισάγουν στο Δημοτικό Συμβούλιο συγκεκριμένες μελέτες κόστους ύδρευσης για κάθε τοπική κοινότητα του Δήμου. Το νερό αποτελεί κοινωνικό αγαθό, όπως ρητά αναφέρει ο σχετικός νόμος και όχι μέσο πλουτισμού του Δήμου. Έτσι είναι τουλάχιστον μη σύννομο να τιμολογείται το νερό όλων των Τοπικών Κοινοτήτων που διαθέτουν μετρητές, με τον ίδιο ακριβώς
τρόπο. Απλά σημειώνω ότι το Βαλτεσινίκο, όπως άλλωστε γνωρίζετε, έχει ελάχιστα έξοδα (ελεύθερη ροή, μηδενική συντήρηση κλπ) σε αντίθεση με πολλές άλλες κοινότητες που έχουν μικρά ή μεγαλύτερα αντλιοστάσια, κόστος συντήρησης και λειτουργίας. Είναι όμως και προκλητικό να χρεώνονται με υπερβολικά ποσά οι κάτοικοι του Βαλτεσινίκου, όταν ακόμα και σήμερα η υπερχείλιση της δεξαμενής του Κεφαλόβρυσου γεμίζει προκλητικά το παρακείμενο αυλάκι με χαμένο νερό.

Πράγματι παλαιότερα υπήρξε και ίσως και τις επόμενες ημέρες να υπάρξει πρόβλημα ποσότητας νερού. Αυτό όμως συμβαίνει για σύντομο χρονικό διάστημα και φυσικά δεν επιλύεται με ετήσιες υπερκοστολογήσεις, αλλά με προγραμματισμό και πρόβλεψη νέων έργων.

Τέλος μάλλον ξεχάσατε ότι πέραν των τελών ύδρευσης που ψηφίστηκαν από το προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο, υπάρχει και νέα απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου το τέλος του 2014, που αφορά τα τέλη ύδρευσης του 2015.

Επειδή κύριε Σφυρή είμαι απόλυτα σίγουρος ότι πράγματι αφιλοκερδώς και αγαπώντας τον τόπο σας, ενδιαφέρεστε για το καλό του, θεωρώ δεδομένο ότι θα ενώσετε τη φωνή σας και με την δική μου, που μπορεί να μην κατάγομαι αλλά αγάπησα και εγώ αυτό το μέρος και θα φροντίσετε και εσείς ώστε να διεξαχθεί ένας δημόσιος διάλογος το ταχύτερο στο Βαλτεσινίκο, όπως έχουμε ζητήσει εγγράφως και ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ να αναζητήσουμε και να συνθέσουμε την δικαιότερη πρόταση για τα τέλη ύδρευσης του Βαλτεσινίκου. Προσωπικές συζητήσεις και μικροσυμφέροντα δεν επιλύουν θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος!

Ας μην ξεχνάμε ότι αν κάποιοι έχουν ακόμα την δυνατότητα να πληρώνουν αδιαμαρτύρητα, υπάρχουν συμπολίτες μας που ακόμα και μικροποσά τους στερούν βασικά αγαθά διαβίωσης και επιβίωσης.

Με εκτίμηση
Εμμανουήλ Σαρτζετάκης
Δημότης Γορτυνίας (ΤΚ Βαλτεσινίκου)

 

Επαφή

Συντονιστική Επιτροπή Δημοτών Βαλτεσινίκου Γορτυνίας synt.epitr.kat.valtesinikou@gmail.com